top of page
  • Writer's pictureTamlink

Suomi siruosaamisen keskiössä – Tampereelle rakenteilla siruosaamiskeskus, jonka asiantuntijarekrytoinnit alkavat pian

Huipputeknologian innovaatio- ja kehitystyöhön keskittyvä Tamlinkin tytäryhtiö Uusi Tehdas koordinoi uutta FiCCC-siruosaamiskeskusta (Finnish Chips Competence Center) Suomessa. Mukana Uuden Tehtaan lisäksi ovat innovaatioiden ja teknologian kehittämisestä vastaavat organisaatiot: Espoon Kvanttinova Oy jonka taustalla ovat VTT, Espoon kaupunki ja Aalto-yliopisto, Business Oulu ja Photonics Finland ry Joensuusta.


Uusi Tehdas toimii suomalaisen sirukonsortion (FiCCC) yhteyspisteenä ja Suomen edustajana osaamiskeskusten EU-verkostossa (ENCCC). Syntyvä osaamiskeskus FiCCC pyrkii varmistamaan, että Suomella on valmiudet vastata sirujen kehityksen ja valmistuksen haasteisiin. Siruosaamiskeskus aktivoi alan teollisuutta ja yrityksiä käyttämään EU:n suunnittelualustaa ja pilot-valmistuksen ympäristöjä. Yksi näistä on European Chips Actiin perustuva Tampereelle sijoittuva sirupilottilinja.


”Näin tamperelaisittain katsottuna uuden siruosaamiskeskuksen myötä nähdään hieno Hervannasta lähtöisin olevan teknologian hyödyntäminen ihan kokonaan uudella tasolla. Uusille urille lähtee samalla myös innovaatioiden, ja kehitystyöhön keskiössä aiemminkin vahvasti menestynyt Uusi Tehdas.”, toteaa Jari Erkkilä, FiCCC:n koordinaattoritahon Uuden Tehtaan toimitusjohtaja.

SiPFAB (System in a package) -pilotointiympäristössä tullaan kehittämään ja testaamaan kolmannen sukupolven energiatehokkaita puolijohteita ja niihin pohjautuvia sirujärjestelmiä yhteistyössä yritysten kanssa.


Pilottilinjan rakentuminen kulkee osaamiskeskuksen rinnakkaisena hankkeena, jolle Tampereen yliopisto on saanut 40 miljoonan euron EU-rahoituksen.



Suomessa vahvaa alan osaamista


Tampereella siruosaamisen perustana on laajojen ja monimutkaisten järjestelmäpiirien suunnittelun ja optoelektroniikan perinne. Espoossa taas Kvanttinova hyödyntää VTT:n ja Aalto-yliopiston tutkimusosaamista, erityisesti materiaalitekniikassa ja piisirujen prosessoinnissa.


Oulu tunnetaan vahvasta radiotekniikan historiastaan, joka juontaa juurensa Nokian huippuvuosiin. Oulussa myös Business Oulu ja Oulun yliopisto ovat sitoutuneet kehittämään alueen radioteknistä osaamista vastaamaan tulevaisuuden haasteita. Joensuussa Photonics Finland ry keskittyy optiikan ja fotoniikan erityisosaamiseen, joka täydentää siruteknologian kehitystä.


Tämän alueellisen osaamisen yhdistäminen mahdollistaa Suomen vahvan osallistumisen Euroopan sirustrategian toteutukseen ja antaa yrityksille ja alan toimijoille mahdollisuuden hyötyä kunkin alueen ainutlaatuisista vahvuuksista.

Yhteinen tahtotila on synnyttänyt kansallisesti ainutlaatuisen hankkeen, jonka tavoitteena on nostaa Suomi siruosaamisen huipulle Euroopassa.

 

Nopeasti etenevä ja yhteinen asia


Suomen siruosaamiskeskus on vielä valmisteluvaiheessa, mutta sen toiminnan odotetaan käynnistyvän vuoden 2025 alussa. Keskus pyrkii rekrytoimaan alan parhaita osaajia ja tarjoaa erinomaisen tukirangan koko alalle Suomessa.


Hakemusta osaamiskeskuksen rahoituksesta Euroopan unionille viimeistellään ja se jätetään lokakuun alussa 2024. Kansallinen rahoitus toteutuu Business Finlandin kautta. Osaamiskeskuksen sujuvan käynnistymisen varmistaa sen 4-vuotinen rahoitus.





Lisätietoja:


Jari Erkkilä

Innovaatio Oy Uusi Tehdas

Toimitusjohtaja

040 513 6917

20 katselukertaa

Comments


bottom of page